Planinski bivak na Skuti
Izziv je bil oblikovati kočo, ki bi zmogla kljubovati neprijaznemu slovenskemu alpskemu podnebju

Planinski bivak na Skuti

REFERENCA

Bivak pod Skuto kljubuje gravitaciji in mrazu

Zavetišče, ki je bilo na končno lokacijo preneseno s pomočjo Slovenske vojske, ponuja dih jemajoč razgled na okoliške Kamniške Alpe, v bivaku pod Skuto pa lahko prenoči do osem planincev.

Projekt izhaja iz arhitekturne delavnice pod vodstvom priznanih slovenskih arhitektov Špele Videčnik in Roka Omana iz projektivnega biroja OFIS.

Izziv, ki sta si ga zastavila, je bil oblikovati kočo, ki bi zmogla kljubovati neprijaznemu slovenskemu alpskemu podnebju in bi nadomestila 50 let staro zavetišče pod Skuto, saj je to že v precej slabem stanju in je pretrpelo že mnoge vremenske nevšečnosti. 

Skuta je tretji najvišji vrh v Kamniških Alpah

Skuta, vrh v Kamniških Alpah je vse leto izpostavljena ekstremnim vremenskim razmeram, vključno z velikimi temperaturnimi nihanji in ekstremnimi vremenskimi frontami, zaradi česar je koča, kot je ta, nujna za planince, ki bi bili sicer povsem ranljivi.

Koča se nahaja se na robu skale

Novo zavetišče je med delavnico zasnovala skupina študentov z univerze Harvard.
Da bi nova koča, ki je postavljena na robu stene, zdržala pogoste snežne zamete ter močne vetrove, je pritrjena na tla s pomočjo kovinskih spojev, za dodatno strukturno stabilnost pa je obdana z betonskimi ploščami.

Trajna rešitev – ROCKWOOL kamena volna

Zgradba, ki meri 12,5 m², se ponaša s 70 m² veliko in 20 cm debelo izolacijo ROCKWOOL Airrock ND, ki prekriva celoten strukturni ovoj, vključno s tlemi, fasado ter streho.

ROCKWOOL kamena volna tako pomaga vzdrževati optimalne toplotne razmere tudi pri nizkih temperaturah med hudimi zimami.

Kljub svoji majhnosti je zavetje sestavljeno iz treh delov:
• vhodnega prostora za shranjevanje in pripravo hrane,
• nekoliko večjega prostora za druženje,
• spalnega prostora s pogradi, ki naj bi pohodnikom omogočil počitek po celotnem dnevnem pohodu.

Trajne rešitve, ki jih ponuja podjetje ROCKWOOL Adriatic, izboljšujejo tudi požarno varnost in prispevajo k ustvarjanju celovite, trajnostne strukture, ki jo bo v prihodnjih letih uporabljalo veliko število pustolovcev v Kamniških Alpah. ROCKWOOL Adriatic je hvaležen lokalnemu distributerju RAVAGO Slovenija za podporo pri izvedbi tega projekta.

Back