Skupina ROCKWOOL se zavezuje, da bo pripomogla k reševanju nekaterih najtežjih razvojnih izzivov na svetu

Poročilo poudarja nov pristop skupine k trajnostnosti, ki se opira na okvir »Biti kos izzivu« in sledi trem temeljnim načelom:

  • V središču rasti podjetja ROCKWOOL bo trajnostnost
  • Izdelki skupine ROCKWOOL so v skladu s trajnostnimi razvojnimi cilji Združenih narodov
  • Skupina ROCKWOOL se je zavezala k šestim ambicioznim notranjim ciljem trajnostnega razvoja

25. avgust 2016, Hedehusene, Danska – Danes je skupina ROCKWOOL objavila v prihodnost usmerjeno Poročilo o trajnostnem razvoju, »Biti kos izzivu«, ki je usmerjeno na to, kako se bo družba spopadla z reševanjem nekaterih najtežjih razvojnih izzivov na svetu. Poročilo opredeljuje ambiciozne notranje cilje, ki jih bo podjetje izpolnilo do leta 2030, obenem pa predstavlja številne načine, na katere proizvodi naslavljajo ustrezna svetovna vprašanja, od energetske učinkovitosti do porabe vode.

„Ponosen sem na dolgoletno dediščino na področju trajnostnosti skupine ROCKWOOL. Naš razlog za obstoj je, da proizvajamo inovativne izdelke, ki varčujejo z viri iz kamna, enega izmed najbolj razširjenih naravnih materialov na svetu«, je dejal Jens Birgersson, predsednik uprave in generalni direktor podjetja ROCKWOOL International. »Svet je zahteval bolj proaktivno sodelovanje zasebnega sektorja na področju trajnostnosti in mi smo mu prisluhnili. Ne samo da bolj jasno vidimo, kako lahko naši izdelki prispevajo k naslavljanju številnih največjih izzivov na svetu, temveč tudi sebi in naši organizaciji zastavljamo izzive za zmanjšanje našega odtisa.”

Notranja in zunanja trajnostna strategija skupine ROCKWOOL je bila skrbno razvita v okviru preoblikovanja družbe in je zasnovana tako, da se prizadevanja osredotočijo tja, kjer imajo lahko najopaznejši učinek. Ta so usklajena s štirimi področji, ki jih nagovarjajo trajnostni razvojni cilji Združenih narodov:

Energetska učinkovitost

40 % globalne energije se uporabi v stavbah. Večina obstoječih stavb je neučinkovitih, vendar bo 75–90 % stavb, ki stojijo danes, leta 2050 še vedno stalo, v njih pa se bo prav tako živelo. Kar 10,8 % prebivalstva EU (približno 50 milijonov ljudi) svojih domov v letu 2012 ni moglo ohraniti toplih. 

Zaradi svojih izolacijskih lastnosti tako proti mrazu kot vročini izdelki skupine ROCKWOOL v svoji življenjski dobi izboljšajo porabo energije stavb in običajno prihranijo med 80- in 1500-kratno količino izpusta ogljika, izpuščenega med njihovo proizvodnjo.

Skupina ROCKWOOL bo zmanjšala emisije CO2 v svojih tovarnah za 20 % do leta 2030.

Krožno gospodarstvo

Leta 2013 je Svetovna banka napovedala, da se bo ob sedanjem tempu globalna raven trdnih odpadkov do leta 2100 potrojila. Stavbna in gradbena industrija ustvari približno 35 % vseh odpadkov po vsem svetu.

Skupina ROCKWOOL se je zavezala k zmanjšanju gradbenih odpadkov s pomočjo sekundarnih surovin iz drugih industrij v svoji proizvodnji, regeneriranja odpadkov in uporabe izdelkov za recikliranje in izboljšanja učinkovitosti virov v svojih tovarnah.

Skupina ROCKWOOL bo ponudila, da bo vzela nazaj izdelke v 30 državah do leta 2030 in bo zmanjšala svoje odlagališče odpadkov za 85 % do leta 2030.

Voda

Leta 2050 bo naraščajoče prebivalstvo porabilo dvakrat več hrane. Vrtnarjenje potrebuje vodo, a le 4 % razpoložljivih svetovnih vodnih virov je sladka voda, od tega je skoraj 2 % zamrznjene.

Pridelki, ki rastejo na izdelkih GRODAN, rodijo tudi do trikrat več kot tisti, ki so gojeni v zemlji, in lahko rastejo na vseh razpoložljivih zemljiščih – okoli stavb in celo v njih. Gojenje svežih paradižnikov v sistemih kamene volne v primerjavi s proizvodnjo v tleh običajno porabi 50 % manj vode na kilogram pridelanega pridelka.

Skupina ROCKWOOL bo zmanjšala porabo vode v svojih tovarnah za 20 % do 2030.

Zdravje in dobro počutje

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) potrjuje, da hrup resno škoduje zdravju ljudi in posega v dnevne aktivnosti ljudi. Več kot 30 % prebivalstva v EU je izpostavljenih ravnem hrupa, ki motijo njihov spanec. Hrup zmanjšuje tudi vašo sposobnost za učenje. Slaba zvočna zasnova v šoli lahko povzroči, da učenci ne slišijo ene od štirih besed, ki jih izgovorijo njihovi učitelji.

Rešitve skupine ROCKWOOL optimizirajo notranjo akustiko, zmanjšajo hrup in izboljšajo udobje doma na delovnih mestih, javnih prostorih in v učilnicah. Vgradnja visokozmogljivih stropov za absorpcijo zvoka, kot so naši izdelki ROCKFON, v zdravstvene ustanove je pokazala zmanjšanje stresa za bolnike in osebje. , postavljanje stropova visoke učinkovitosti koji apsorbiraju zvuk poput naših proizvoda ROCKFON pokazalo je da smanjuje stres kod pacijenata i osoblja.

Skupina ROCKWOOL se zavzema za zdravje in dobro počutje vseh zaposlenih in bo zmanjšala pogostnost odsotnosti delavcev z dela zaradi poškodb in bolezni v svojih tovarnah za 10 % na letni ravni.

Izboljšana osredotočenost podjetja na trajnostnost je osrednjega pomena za program preoblikovanja, ki že kaže finančni uspeh. Drugo četrtletje 2016 temelji na dosežkih v prvem četrtletju z neto povečanjem prodaje za 3,7 % v lokalnih valutah v primerjavi z drugim četrtletjem 2015, medtem ko se je dobiček pred obrestmi in davki povečal za 35 % na 63 milijonov EUR (11,4-odstotna stopnja dobička pred obrestmi in davki).

Jens Birgersson nadaljuje: „Počutimo se zelo privilegirane, ker si bomo prizadevali za večjo prodajo in rast na upravnem odboru s čisto vestjo, saj se zavedamo, da naši izdelki izboljšajo kakovost življenja in okolja zdaj in v prihodnosti.”

  Jens Birgersson, CEO ROCKWOOL Grupe

Dodatne informacije:

Mirella A. Vitale 
Višja podpredsednica skupine za marketing, komuniciranje in javne zadeve
M: +45 50 84 50 25
E-pošta: mirella.vitale@rockwool.com

Anthony Abbotts
Vodja skupine na področju trajnostnosti
M: +45 41 96 30 25
E-pošta: anthony.abbotts@rockwool.com


 

 Prenesite dokument "Sustainability Report 2015" v angleščini
 Oglejte si infografiko o trajnosti v angleščiniO skupini ROCKWOOL

Skupina ROCKWOOL je na področju proizvodnje izdelkov iz kamene volne vodilna v svetu. Ustvarjamo trajnostne rešitve za zaščito življenja, premoženja in okolja danes in jutri. Skupina je na področju izolacijske industrije z izdelki in rešitvami za vsa pomembna področja uporabe tako za stanovanjske kot nestanovanjske stavbe med vodilnimi v svetu. Skupaj z drugimi, z gradbeništvom povezanimi izdelki, kot so akustični stropi in plošče za oblogo, skupina zagotavlja energetsko učinkovite in požarno varne stavbe z dobro akustiko in udobno bivalno klimo. Izdelujemo tudi zelene rešitve za vrtnarsko industrijo, posebna vlakna za industrijsko uporabo, učinkovito izolacijo za procesno industrijo ter morsko in obmorsko industrijo, kot tudi sisteme proti hrupu in tresljajem za sodobno infrastrukturo.

Naših 10.600 zaposlenih v več kot 35 državah skrbi za stranke v precejšnjem delu sveta. Sedež podjetja skupine se nahaja v bližini Kopehagna na Danskem. Skupina je leta 2015 ustvarila prodajo v višini 2.208 milijonov EUR. Podjetje kotira na borzi Nasdaq v Kopenhagnu.