BiosPHera, hiša energetske revolucije

BiosPHera se je uradno predstavila 1. marca v Courmayeurju v Italiji: podlaga za izgradnjo tega bivanjskega modula so vrhunske tehnologije za energijsko učinkovitost in najnaprednejša znanja o udobnosti bivanja.


Pri modulu gre za povsem samostojno hišo s površino 25 m2, ki je udobno opremljena in razdeljena na dnevno sobo, spalnico, kopalnico in termoelektrarno. To zagotavlja, da temperatura pozimi in poleti znaša prijetnih 21 °C do 25 °C, brez uporabe zunanjega omrežnega napajanja. Pri oblikovanju hiše BiosPHera 2.0 sta upoštevana standarda Passivhouse in Minergie, najnaprednejša standarda na področju energijske učinkovitosti, pri gradnji pa so uporabljene inovativne tehnologije in materiali. V naslednjih 12 mesecih bo BiosPHera gostovala v več italijanskih mestih, začenši z regijo Valle d'Aosta, da bi jo preizkusili v različnih pogojih, tudi skrajnih: pozimi v gorskih krajih pri nizkih temperaturah in poleti na soncu ob morju. Gostovala bo tudi na urbanih območjih, da bi preverili kakovost notranjega zraka v onesnaženem okolju.


 


 

Eden izmed najbolj zanimivih in najbolj inovativnih vidikov projekta BiosPHera 2.0. bo spremljanje dejanskih lastnosti izvedbe gradbenih sistemov, pa tudi osebnega doživetja in ugodja stanovalcev modula.

Tehnična univerza v Torinu bo namreč tekom več kot 12 mesecev zbirala in spremljala več podatkov, med drugim temperaturo zraka in zidov, vlažnost, kakovost zraka ter fiziološke in čustvene odzive stanovalcev, na katere vpliva okolje (telesna temperatura, prevodnost kože in število srčnih utripov).


 

 


 


Naši kolegi iz podjetja ROCKWOOL Italija so aktivno sodelovali kot tehnični partnerji projekta z zagotavljanjem izdelkov in sistemov za toplotno in zvočno izolacijo ovoja modula. Posredovali so plošče Durock Energy za izolacijo strehe ter sistema ROCKWOOL REDArt in REDAir za izolacijo fasade.


 

Več informacij: