POŽARNA ZAŠČITA

Ste kdaj videli, da bi gorel kamen?

Obvezno povečanje energetske učinkovitosti stavb v državah EU ima posledično tudi potencialno večje tveganje pred požari. Namreč, debelejši sloji toplotne izolacije pomenijo tudi večje požarne obremenitve zgradb. Izolacija iz gorljivih materialov lahko v primeru požara vpliva na večje tveganje prenosa ognja na sosednje prostore in v višja nadstropja. Požari imajo lahko tudi škodljive vplive na okolje zaradi emisij velikih količin strupenega dima.

Kamena volna se proizvaja iz kamnine vulkanskega izvora, zato ima izolacijska plošča v svoji sestavi približno 98 odstotkov vsebnosti kamna – in kamen ne gori.

ROCKWOOL kamena volna je popolnoma negorljiv izolacijski material iz najvišjega razreda odziva na ogenj – A1, s tališčem nad 1000 °C. Materiali so razvrščeni v skladu z evropskimi standardi požarne zaščite glede na odziv na požar v razredih od A1 do F.

Glavna merila za določanje reakcije gradbenih materialov na ogenj so:
• vnetljivost,
• raven sproščanja toplote,
• širjenje ognja,
• količina dima,
• količina strupenih plinov,
• pojav gorečih delcev.


ROCKWOOL kamena volna nosi oznako A1, ki je najvišji razred negorljivosti. Negorljiva izolacija omogoča dodaten čas za evakuacijo, tako za osebe, ki zapuščajo objekt kot za gasilce.

Preprečevanje širjenja požara pomeni tudi manj onesnaženosti zraka, tal in vode. Ker kamena volna vsebuje visok odstotek kamna, v proizvod ni treba dodajati materialov, ki preprečujejo proces gorenja.

V Evropi je število poškodb zaradi požarov letno okrog 70.000. Presenetljiv pa je še en podatek; kar osem od desetih ljudi, ki umrejo v ognju, ne umre zaradi visokih temperatur ali ognja, ampak zaradi zadušitve s strupenimi plini (vir: NIBRA). Iz tega razloga je zelo pomembno, da se stavbe in hiše izolirajo z materiali, ki ne gorijo in ne širijo ali prenašajo ognja.

Kamena volna je izolacijski material, ki ima številne prednosti; poleg toplotne in zvočne izolacije zagotavlja tudi odlično zaščito v primeru požara in je dimenzijsko stabilen material, prepusten za paro.

 ROCKWOOL Izdelki vam pomagajo pri zaščiti pred požarom. ROCKWOOL Izdelki vam pomagajo pri zaščiti pred požarom.

Obvezno povečanje energetske učinkovitosti stavb v državah EU ima posledično tudi potencialno večje tveganje pred požari.

EVRORAZREDI

Kaj je to odziv na ogenj?

Različni materiali in proizvodi se različno odzovejo na ogenj, zato jih razvrščamo v razrede A1 do F.
Kako uspešno pred ognjem zaščititi fasade stavb
Kako uspešno pred ognjem zaščititi fasade stavb

Kako uspešno pred ognjem zaščititi fasade stavb

Predstavljamo vam priročnik Požarna zaščita fasad. Prenesite svojo kopijo (pdf). Priročnik/dokument je v hrvaškem jeziku.
Predstavljamo vam priročnik Požarna zaščita fasad. Prenesite svojo kopijo (pdf). Priročnik/dokument je v hrvaškem jeziku.
IZVEDI VEČ
Back