NAREDI SAM – oglejte si, kako izolirati predelno steno in izboljšati zaščito pred hrupom.

Nasveti za postavitev

KAKO ZMANJŠATI HRUP?

Simulator kaže, kako lahko zvočna izolacija ROCKWOOL zmanjša zvok med dvema sosednjima sobama.

Preizkusite simulator hrupa

VSAK POTREBUJE PROSTOR ZASE

ROCKWOOL zvočna izolacija za udobnejše in mirnejše življenje

 

Kaj nam zmanjšuje kakovost življenja, je neviden in se ga ni mogoče dotakniti, je brez barve, vonja in okusa, pa vendar je prisoten povsod? Za kakšno vrsto onesnaževanja okolja gre, ki nam neopazno krade spanec in mir ter prinaša neprespanost in živčnost? Odgovor je – hrup.

Hrup je nezaželen zvok, ki moti kakovost življenja, in če smo pogosto izpostavljeni hrupu, lahko ta ogrozi tudi zdravje.

Rešitev so večdelne pregradne stene s polnilom iz kamene volne ROCKWOOL Acoustic in ROCKWOOL Acoustic EXTRA.

    Prenesite brošuro: ROCKWOOL ZVOČNA IZOLACIJA

O zvočni izolaciji

Zvok je mehansko valovanje delcev medija, ki se širi. Lahko se prenaša iz medija v medij: iz zraka v steno in obratno, iz stene v zrak. Razen tega, da ga lahko ustvarimo z valovanjem glasilk ali zvočnika (zvok, ki se širi po zraku), ga lahko proizvedemo tudi z neposrednim udarjanjem po konstrukciji, na primer s hojo in loputanjem vrat (udarni zvok). 

 

 Prikaz širjenja zvoka, ki se prenaša po zraku

 Prikaz nastajanja in širjenja udarnega zvoka

Na zvočno izolacijo je pomembno misliti že pri načrtovanju, da pozneje ne bi bila potrebna prenova. Zvok, ki se širi po zraku, lahko uspešno izoliramo z večdelno pregradno steno iz sistema mavčno-kartonskih plošč in kamene volne ROCKWOOL. 
KAMENA VOLNA ZA ZVOČNO IZOLACIJOKameno volno zaradi njene vlaknaste strukture uporabljamo predvsem v akustičnih sistemih masa-vzmet-masa kot elastični material. Ko zvočni val vstopi v vlaknasti material, se akustična energija molekul zraka postopoma zmanjšuje s trenjem na površini vlaken. Energija zvoka se v vlaknasti strukturi kamene volne razbije in pretvori v druge oblike energije, predvsem v toplotno.

Upornost proti strujanju zraka AFr (kPa·s/m2)

Upor zračnemu toku določa sposobnost vlaknastega in poroznega materiala, da spremeni zvočno energijo s trenjem. Upor zračnemu toku se povečuje z gostoto, odvisen pa je tudi od debeline vlaken in strukture kamene volne. Nizke vrednosti (manjše od 5 kPa·s/m2) kažejo, da material ni ovira prehodu akustičnih valov, medtem ko visoke vrednosti kažejo, da je material »neprepusten« za zračni tok in se več zvočne energije odbija kot pa absorbira. 

Upor zračnemu toku kamene volne ROCKWOOL Acoustic znaša AFr = 12 kPa·s/m2, kamene volne ROCKWOOL Acoustic EXTRA pa AFr = 25 kPa·s/m2, kar je pokazatelj njunih odličnih zvočno-absorpcijskih lastnosti.Gostota ρ (kg/m3)

Raziskave so pokazale, da ima kamena volna gostote 70 kg/m3 najboljše zvočno-absorpcijske lastnosti (najustreznejši upor zračnemu toku). Z gostotami, večjimi od 70 kg/m3, začne rasti refleksijska moč kamene volne, medtem ko se zmanjša moč absorpcije, zato pri predelnih stenah niso priporočljive gostote, večje od 70 kg/m3
Kamena volna gostote 40 kg/m3 ima nekoliko slabšo absorpcijsko moč od gostote 70 kg/m3, a še vedno dovolj kakovostno za potrebe zvočno-izolacijskih pregrad.

Struktura

Akustične lastnosti kamene volne so odvisne predvsem od strukture materiala: gostote, usmerjenosti vlaken, veziva in morebitnih dodatkov.

Izdelki ROCKWOOL imajo različne strukture glede na njihov namen (toplotna izolacija, protipožarna zaščita in zaščita pred hrupom). Struktura izdelkov ROCKWOOL Acoustic in ROCKWOOL Acoustic EXTRA zagotavlja vrhunske lastnosti za vse tri namene.Stabilnost

Izdelki ROCKWOOL so izdelani iz vulkanske kamnine in jih odlikuje dolgoročna stabilnost, ki zagotavlja nespremenljivost mer, gostote ter usmeritve in premera vlaken.

 

Kamena volna ROCKWOOL (Acoustic in Acoustic EXTRA) bistveno izboljša zvočno izolacijo, ker je sestavljena iz veliko večsmerno prepletenih vlaken, ki tvorijo odprto strukturo, idealno za absorpcijo in regulacijo hrupa.